floreren op je werkplek

aanbod

floration &
pepijn happel

floreer

fans

blogs
& vlogs

contact

Floration logo

Voor meer creativiteit, succes en plezier
op de werkvloer

BLOG Waarom je moet stoppen
met functioneren op werk + 5 tips

 

Gemiddeld slapen we een derde van ons leven. Een groot gedeelte van ons wakkere leven besteden we aan werk. Werk is daarmee een belangrijk onderdeel – misschien wel het belangrijkste – van ons leven. Werken doe je natuurlijk voor het geld, maar ook om jezelf te ontplooien. Maar aangezien het zo’n groot deel van je leven invult, moet het ook leuk blijven. Ervaar je teveel werkstress of is je werkplezier ver te zoeken? Dan heeft dat effect op je functioneren. En op je leven. Maar niet alleen dat van jou. Op dat van het hele team waarmee je samenwerkt.

 

Wil jij ook minder werkdruk, weinig stress, meer werkplezier en beter samen kunnen werken? Stop dan alsjeblieft met functioneren op werk. Moet je uit je neus gaan zitten eten en je team in de steek laten? Nee, juist niet! Stop met functioneren, maar start met floreren.

 

Floreren (op je werk) kun je leren

Wat zeg je nou? Floreren? Ja! Floreren is als een positieve frisse wind die door een organisatie waait als medewerkers eruit halen wat erin zit. Als ze niet bang zijn om fouten te maken en fluitend naar hun werk gaan. Een organisatie waarin mensen floreren, is in staat om de meest complexe veranderingen voor elkaar te krijgen – met behoud van werkplezier op de werkplek. Hoe je dat doet? Dat kan ik je leren, maar daar kun je – na het lezen van deze blog met 5 floreerversterkers – zelf mee aan de slag.

 

Deze praktische floreerversterkers zijn stuk voor stuk gebaseerd op de meest recente inzichten uit de neurowetenschappen, de positieve psychologie en de oude Griekse wijsheid. Zelf getest én ondervonden dat ze werken. Gelukkig zijn ze ook nog eens ontzettend leuk om te doen.

 

1. Meer werkplezier door lachen op werk

Wanneer we lachen, zenden de spieren in ons gezicht signalen uit naar ons brein die – biologisch gezien – een beter humeur bevorderen dan wanneer we fronzen, stelt positief psycholoog Barbara Holstein. Het klinkt misschien wat sullig, maar Holstein moedigt mensen aan om een minuutje te gaan zitten grijnzen. Kijk maar eens wat er met je gebeurt. En lachen is daarnaast ook ontzettend besmettelijk. De spiegelneuronen in ons brein – onze neiging om andere na te apen – zijn daarvoor verantwoordelijk.

 

2. De band binnen het team versterken

Versterk de groepsband en organiseer regelmatig een gelegenheid waar je met je teamleden ongedwongen kunt praten over de dingen die er volgens jullie echt toe doen. Elk kwartaal een inspiratieontbijt organiseren is een idee waar je geen spijt van krijgt. Iedereen neemt iets te eten en  drinken mee. Zelf heb ik dat een aantal jaren gedaan. Dit werd echt gewaardeerd door de deelnemers. Zij kunnen hun ei kwijt en krijgen de aandacht die ze verdienen. En jij bent na zo’n ontbijt heel wat inzichten rijker. Tip: vraag ook eens hoe jij kunt groeien in je verantwoordelijkheid naar hen toe en wat je vooral mag koesteren volgens de mensen waar je leiding aan geeft.

 

3. Minder stress, meer plezier en beter samenwerken:
schrijf je in voor de masterclass

De masterclass ‘Floreren is te leren’ die ik op 29 mei 2017 geef, is speciaal voor teamleiders die het vuurtje weer willen aanwakkeren. Voor leidinggevenden (in spé) die het beste uit zichzelf en hun collega-teamleden willen halen. Die een positieve boost aan het team willen geven en teamleden weer willen meenemen met hun verhaal. Voor de managers die weten dat goed leidinggeven begint met goed in je vel zitten. Alles dat ik tot nu toe heb ontdekt en ervaren over floreren, breng ik deze dag op jou over. Gun jezelf meer floreren en klik hier voor meer informatie. Maar let op: wees er op tijd bij. Er is slechts plek voor 10 deelnemers.
De masterclass is al voor de helft uitverkocht.

 

4. Speel floreerervaringen nogmaals af

We kunnen ons brein voor de gek houden. Je hersenen snappen het verschil namelijk niet tussen verbeelding en werkelijkheid. Ga eens terug naar een moment dat je echt op je best was: alles klopte en lukte vanzelf. Schrijf in detail op hoe dit moment was. Wat gebeurde er precies? Wat voelde je? Wat voor moois heb je voor elkaar gekregen? Hoe reageerden anderen? Wie waren erbij? Een goede manier om hierover te praten is om vrienden of familieleden te vragen ook hun piekervaringen te delen. Je zult merken dat dit erg positief besmettelijk werkt. Doe dit bijvoorbeeld ook als onderdeel van je werkoverleg. Begin de meeting hiermee en kijk wat er voor moois ontstaat. Laat je verwonderen en besmet elkaar met positieve energie.

 

 5. Verbeter je productiviteit: maak van rust een bewuste activiteit

Velen van ons zijn druk, voelen zich druk en maken zich druk. Lees ook mijn allereerste en meest populaire blog tot nu toe (;-)) over  ‘druk zijn en er doorheen durven prikken’.

 

Meer rust is wijs en niet zomaar een noodzakelijk kwaad. Rust als bewuste activiteit. Het verbeteren van productiviteit en creativiteit zit niet in het nog meer uren in werk stoppen, maar in het meer tijd besteden aan actieve rust. Als je de levens van creatieve en succesvolle wetenschappers, schrijvers, ondernemers en managers bestudeert, dan zie je dat ze maar een paar uur per dag besteden aan wat wij als hun belangrijkste werk zien. Hun creatieve prestaties kwamen voort uit korte 'werktijden' van gemiddeld 4 uur. Door meer en doelbewust te rusten, verhoog je je productiviteit, krijg je meer energie, een scherpere blik en vooral een voller en rijker leven.

 

 

Groet,

Pepijn

 

 

Lees de eerdere Blogs van Pepijn:

09-03-2017 Iedereen heeft wel een chagrijnige collega*

16-01-2017 Waarom Floreren? Daarom!

19-12-2016 Van Stressmis naar Kerstmis

08-12-2016 Minder vaak ziek door positieve emoties

21-09-2016 3 floreerkatalysatoren om je floreertemperatuur blijvend te verhogen

25-05-2016 Een floreer strategie voor organisaties en onszelf snijdt hout

13-04-2016  Het WAAROM van de positieve viruswerking van
florerend leiderschap voor mensen & organisaties

13-04-2016  Twee treffende overeenkomsten tussen florerende
mensen en florerende organisaties

10-12-2015  Opzij, opzij, opzij…Over druk zijn en er doorheen durven prikken

 

 

Bekijk ook eens de Floration Vlogs

Abonneer je nu op het
Floration YouTube Channel en bekijk alle vlogs.

Bericht

Submitting Form...

The server encountered an error.

Form received.